Pizzeria Da Gianni met vlag

Geschiedenis

Ontdek het verhaal
van onze pizzeria

Op deze pagina kan je het verhaal van onze pizzeria ontdekken. Aarzel niet om ons te contacteren als je daarover vragen hebt.

Landbouwersfamilie uit Bisceglie

Het verhaal van onze pizzeria start bij Gianni Bombini. Hij werd geboren op 28 januari 1945 in de zuiderse havenstad Bisceglie, waar hij er alles aan deed om in zijn jonge jaren te overleven. Al op vroege leeftijd ging hij mee met zijn vader op het land werken om onder andere olijven, amandelen en kersen te telen. Het hele proces verliep nog met paard en kar. Tot grote ontgoocheling van zijn vader zag Gianni dat leven niet zitten.

Op negenjarige leeftijd verhuisde Gianni naar een familielid in Milaan om als loopjongen in een kruidenierszaak aan de slag te gaan. Na zijn uren kluste hij bij in een nabijgelegen bar, waar hij koffie en koffiekoeken aan huis en aan bedrijven leverde. Die traditie gaat al heel lang mee in Italië. Het is toen dat zijn passie voor de horeca echt is beginnen te groeien. Bijgevolg besloot hij om zijn baantje bij de kruidenierszaak op te zeggen en voltijds in de bar te werken als barman.

Van Italië naar België

Als veertienjarige draaide Gianni vaak dagen van achttien uur per dag. Toen zijn vader dat te weten kwam, nam hij hem weer mee naar huis. Gianni wilde echter niet meer op het veld werken, waarna zijn vader hem beloofde dat hij in een bar mocht werken. Zo gezegd, zo gedaan: zodra hij opnieuw in het zuiden was, begon Gianni als barman en ijsmaker. Omdat er vroeger in het zuiden van Italië weinig te verdienen viel, besefte de ambitieuze Gianni dat hij in zijn thuisland nooit zijn droom zou kunnen realiseren.

Daarom besliste hij in 1963 op achttienjarige leeftijd om zijn vaderland te verlaten. Samen met zijn verloofde Giuseppina en haar ouders emigreerde hij naar België. Ze konden in Leuven allemaal in de zaak van een neef beginnen te werken. Gianni ging als kelner aan de slag, terwijl Giuseppina de zaak onderhield.

Na ongeveer een jaar namen Gianni en Giuseppina de zaak over. Het restaurant op het Mathieu de Layensplein telde toen exact acht tafels. In de zomer van 1964 zag de naam Da Gianni officieel het levenslicht. Die betekent letterlijk vertaald “bij Gianni”.

Het succes van Da Gianni

Een klein jaar na de officiële opening huurde Gianni het pand naast het restaurant, waardoor zijn zaak een stuk groter werd - van acht naar dertig tafels. Zelf woonde hij boven het restaurant en was hij zeker bij studenten erg geliefd. Hij maakte er namelijk geen probleem van om nog een spaghetti te serveren aan studenten die een nachtje gaan stappen waren.

In de daaropvolgende jaren heeft Gianni over heel België restaurants geopend, waaronder in Leuven, Gent, Brugge en zijn eindbestemming Kortrijk. In die laatste stad opende hij in 1978 zijn eerste restaurant op de Grote Markt. Drie jaar later startte hij op de Graanmarkt een pizzeria naast De Kaashalle.

Een frisse start op de Graanmarkt

Aangezien het pand naast De Kaashalle aan derden verkocht werd, moest de zaak verhuizen. Gianni besliste dan om zijn pizzeria in een ander gebouw op de Graanmarkt te vestigen. Tijdens de renovatie kreeg hij echter een groot verlies te verwerken: Mario, de oudste zoon van de familie Bombini, kwam immers om bij een auto-ongeluk. Gianni zou koste wat het kost zijn zaak openen, al was het maar ter nagedachtenis van zijn zoon. Die was in Kortrijk een zeer geliefde en bekende persoon.

In juni 1990 opende uiteindelijk het vernieuwde en grotere Da Gianni recht tegenover het oude pand. De ervaring die Gianni doorheen de jaren opbouwde, heeft hij in een meesterwerk omgezet. Het restaurant sprong in de kijker om zijn imposante fonteinen en Venetiaanse kroonluchters.

Van generatie op generatie

Twee jaar later, in 1992, zag Villa Borghese (het huidige l’Osteria) op de Grote Markt het levenslicht. Die zaak wordt inmiddels al meer dan 23 jaar gerund door zoon Angelo. Gianni’s andere zoon, Alessandro, heeft lang in het familierestaurant meegewerkt, maar is later met zijn gezin naar Italië vertrokken. Daar is hij nu actief als zelfstandig energieconsulent.

In 2011 besliste papa Bombini om zijn panden te verkopen vanwege structurele kosten aan de gebouwen en om gezondheidsredenen. Da Gianni verdween dan ook uit Kortrijk. Op 20 december 2016 is Gianni helaas door ziekte overleden. De firma Erimo bouwde op de locatie van het restaurant een appartementencomplex en doopte het Da Gianni uit eerbetoon.

Muziek als tweede liefde

Gianni’s zoon Gianluca heeft altijd meegewerkt met zijn vader tot hij samen met zijn vrouw Sjoukje zijn eigen restaurant in Sint-Eloois-Vijve opstartte: Il Divino. Na vijf mooie jaren en bijna 33 jaar in de horeca te hebben gestaan, beslisten ze om definitief te stoppen.

Ze kregen toen de kans om in het Sportpaleis te beginnen werken dankzij goede vriendin Marianne Deryckere. Gianluca, die een grote passie voor muziek heeft, twijfelde geen seconde om die nieuwe weg in te slaan. Alle dagen tussen artiesten staan, was een droom die werkelijkheid werd - tot corona roet in het eten kwam gooien.

De passie voor horeca herontdekt

Bijna twee jaar lang konden Gianluca en Sjoukje niet werken. Gianluca ging toen dikwijls naar zijn geliefde Kortrijk, waar hij meer dan 40 jaar woonde. Daar bezocht hij zijn moeder en snoof hij de sfeer op. Telkens viel zijn oog op het pand recht tegenover het oude Da Gianni, het toenmalige café De Drie Moren.

Toen dat pand te huur werd aangeboden, voelde Gianluca het kriebelen. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en intussen is Da Gianni weer een begrip in het Kortrijkse, na bijna elf jaar afwezigheid. In primis opende hij de zaak als eerbetoon aan zijn grote voorbeeld, zijn vader Gianni. Ten tweede sprak de locatie enorm aan: net tegenover het oude Da Gianni.

Dezelfde kwaliteit & gedrevenheid als vroeger

Het verschil met het vroegere restaurant is dat er nu uitsluitend pizza’s en antipasti geserveerd worden, geen vlees- en visgerechten meer.

De kwaliteit van onze Italiaanse producten is dezelfde gebleven, net als onze voorbereidingen, onze glimlach en onze klantvriendelijke service. Wij dragen onze gasten erg hoog in het vaandel.

Wij hopen je massaal te mogen verwelkomen in onze nieuwe pizzeria. Je kan er niet alleen ter plaatse eten, maar evengoed je pizza afhalen of aan huis laten bezorgen. Buon appetito!

Gianluca & Sjoukje